Halv- og helkropsløft

Hvad er et halvkropsløft og et helkropsløft?
Halv- og helkropsløft er alternativer til maveopstramning. De er værd at overveje for dig, hvis løsheden af mavehuden strækker sig videre om i lænden og evt. helt om på ryggen. De udføres teknisk set fuldstændigt som maveopstramninger, blot med forlængelse af snittene videre om i lændene eller hele vejen rundt inkl. ryggen, således at arrene holdes inden for trusseområdet.

Operationerne kan suppleres med fedtsugning af især yderlårene og taljen. For at du kan træffe det for dig rigtige behandlingsvalg er det derfor vigtigt at finde en plastikkirurg, som mestrer hele spektret af mulige operationer, så du sammen med ham kan finde den behandling, som er den rette for dig.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

3-4 timer

Forberedelse
Forberedelse

faste, Microlax og medicinsk helkropsvask

Bedøvelse
Bedøvelse

fuld

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

1, evt. 2 dage

Restitutionstid
Restitutionstid

2-4 uger

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvem kan have glæde af et halv- eller et helkropsløft?

Mange, især kvinder, døjer med slapt maveskind evt. også med talrige strækmærker eller med en ekstra vedholdende fedtpude på den nedre del af maven, en fedtpude som ikke vil forsvinde, ligegyldigt hvor effektiv en slankekur man forsøger. Især hvis man har klaret et større vægttab, kan løsheden strække sig helt om i lændene og hos nogen helt om på ryggen, så også ballerne hænger. Det er i de tilfælde at man skal overveje om en tiltrængt maveopstramning skal udvides til et halv- eller helkropsløft.

Er det farligt at få et halv- eller et helkropsløft?

Udført på den rigtige indikation og med den rigtige teknik er et halv- eller et helkropsløft en taknemmelig operation pga. den store positive forskel, den kan gøre. Operationerne indebærer principielt de samme risici som en maveopstramning, dvs. de almindelige kirurgiske komplikationer såsom blødning og betændelse, hvilket forekommer i få procent af vores operationer. Det er dog klart, at disse komplikationer optræder lidt hyppigere ved halv- og helkropsløft, alene fordi det opererede område er meget større.

Den slags komplikationer klares sædvanligvis ved enten en mindre reoperation eller oftest blot antibiotikabehandling. Også ved halv- og helkropsløft er det specielt vigtigt at være opmærksom på risikoen for "steril betændelse" med henfald af fedtvæv på bugvæggen pga. umiddelbart svækket blodforsyning i det opstrammede maveskind. I værste fald kan et sådant henfald af fedtvæv forplante sig til den overliggende hud, så man får et større sår med hudtab. Denne risiko stiger med størrelsen af fedtlaget og den foretagne maveskindsreduktion samt øges af rygning. En mindre alvorlig risiko er væskeansamling under maveskindet i dagene efter operationen.

Det skyldes oftest lidt for hurtig genoptagelse af sædvanlige aktiviteter, og det er derfor yderst vigtigt, at man tager de udleverede instrukser alvorligt. Endelig skal nævnes en risiko, som ikke er farlig, men til gengæld forventelig. Man skal regne med nedsat følesans i huden neden for navlen og langs arrene.

Gør det ondt at få foretaget et halv- eller et helkropsløft?

Operationen foretages i fuld bedøvelse supplereret med lokalbedøvelse. Pga. det store område kræves der sædvanligvis lidt ekstra smertestillende de første 3-4 dage efter operationen, resten klares let med almindeligt smertestillende. Ved behov for ekstra smertestillende får du det naturligvis udleveret fra Centeret.

Hvordan udføres operationen?

Arret placeres på tværs neden for trussekanten delvist skjult i kanten af kønsbehåringen. Det går enten fra side til side eller hele vejen rundt om kroppen. Overskydende hud og fedtvæv fjernes, mavehuden rykkes ned og huden på hofter og baller rykkes op. Navlen efterlades på sin plads, når huden trækkes ned, og den føres ud gennem huden på sin sædvanlige kropsposition. Er den indre bugvæg slap, sys de to lodrette mavemuskler sammen. Huden sys primært med tråde, som opløser sig selv. Ved operationen lægges altid dræn.

Hvordan er efterforløbet?

Efter operationen får du plaster på arrene og en komprimerende forbinding på maven. Forbindingen skal fjernes efter et par døgn og erstattes af et mavebælte eller en kompressionsbux. Plasteret skal blive siddende i 10 dage. Drænene fjernes typisk dagen efter. Du skal forblive indlagt til næste dag. De første 2-3 dage skal du tage den meget med ro, og du skal undgå anstrengelser, som kan sætte blodtrykket i vejret. Du kan begynde at tage brusebad 2 døgn efter operationen, når du har fjernet den komprimerende forbinding.

Efter et par uger vil de fleste kunne genoptage deres normale aktiviteter og arbejde. Kun hvis du har fået syet mavemusklerne sammen og har et fysisk krævende arbejde kan der blive behov for længere tids aflastning. Inden operationen får du en nøje skriftlig instruks om forholdsregler før og efter operationen. Første kontrol er 10 dage efter operationen samtidig med evt. trådfjernelse.

Hvordan ser man ud bagefter?

Du vil allerede efter få dage kunne se resultatet og glæde dig over et meget strammere maveskind og en finere kontur i talje og ved et helkropsløft helt om på ballerne. Det endelige resultat kan først bedømmes flere måneder senere, når hævelsen og eventuel misfarvning er forsvundet, og arrene er blegnet. Specielt i området lige oven for arret vil du typisk opleve en måneder varende hævelse, som øges i løbet af dagen.

De fleste patienter beretter om en stærkt forøget livskvalitet og en større kropslig frihed efter halv- eller et helkropsløft. Resultatet er varigt i den forstand, at det hud og fedt, som er fjernet, ikke kan komme igen. Hvis du tager på i vægt, vil du naturligvis også tage på i det opererede område, men kun proportionalt med kroppen i øvrigt.