Hudkræft - kan være fredelig eller aggressiv - få en erfaren speciallæge til at udføre diagnosen

Hudkræft er den almindeligste form for kræft i Danmark. Hudkræft kan inddeles i tre store grupper: Basalcellulær hudkræft, Spinocellullær hudkræft og endelig Modermærkekræft (Melanom).

Basalcellulær hudkræft er den almindeligste og fredeligste for hudkræft. Den vokser næsten udelukkende lokalt og langsomt uden at sprede sig rundt i kroppen.

Spinocellulær hudkræft er lidt mere aggressiv, vokser hurtigere og kan i sjældne tilfælde sprede sig til lymfekirtlerne.

Modermærkekræft er sjældnest, men hyppigheden er stadig støt stigende trods langsomt større forståelse for farligheden ved intens soldyrkelse. Ved mistanke om modermærkekræft bør man altid hurtigt få vist sin læge "pletten", og finder han også mistanke, bør diagnostisk operation finde sted hurtigst muligt.

Hudkræftbehandling

Behandlingen og hvor hurtigt den bør sættes ind afhænger fuldstændigt af hvilken af de tre ovennævnte typer det drejer sig om. De kan alle behandles kirurgisk ved at blive skåret væk.

Modermærkekræft skal altid skæres væk, og det bør ske inden for maksimalt 2 uger.

Spinocellulær hudkræft og Basalcellulær hudkræft kan enten vælges behandlet med operation eller røntgenstråler, og i hvert fald Basalcellulær hudkræft kan ofte nøjes med bare at blive skrabt, brændt eller frosset væk. Hvis svulsten kommer igen samme sted er det dog næsten altid klogest at få den skåret væk.

På Aros Privathospital kan vi som nok det eneste privathospital tilbyde vurdering og behandling ved alle tre involverede specialer. Vores onkolog, Carsten Rytter, har ekspertisen i strålebehandling. Vores dermatolog, Peter Bjerring, kan udføre alle relevante dermatologiske behandlinger af Basalcellulær hudkræft. Og vi plastikkirurger er specialiserede i kirurgisk behandling af Modermærkekræft og de øvrige hudkræftformer. Denne holdopstilling garanterer at vi til ethvert hudkræftproblem øjeblikkeligt kan stille den relevante ekspertise til rådighed.

Er hudkræft farlig?

Modermærkekræft: Ja.

Spinocellulær hudkræft: til tider og afhængigt af lokalisationen.

Basalcellulær hudkræft: yderst sjældent, i praksis kun hvis det får tid (mange måneder) til at vokse ind i legemsåbninger, fx øje eller næse.

Hvordan udføres operation for hudkræft?

For at blive sikker på diagnosen tages en biopsi, en prøve, fra svulsten. Er den lille, fjernes den oftest helt med det samme. Afhængigt af mikroskopisvaret vælges hudsvulsten skåret væk inklusive en større eller mindre sikkerhedsmargen omkring svulsten. Huddefekten, som opstår derved, lukkes oftest ved direkte sammensyning. Hvis der ikke er tilstrækkelig hud i omgivelserne hertil, kan det blive nødvendigt at udføre en regulær plastikkirurgisk lapplastik med omrokering af den omliggende hud, således at defekten ophæves så diskret som muligt. Dermed undgås oftest den sidste udvej, som er hudtransplantation.

Gør det ondt at få foretaget operation for hudkræft?

Operationen foretages oftest i lokalbedøvelse. Det gør på ingen måde ondt, men fuld bedøvelse kan være nødvendigt, hvis det drejer sig om en meget stor hudsvulst. Smerterne efter operationen klares let med almindeligt smertestillende.

Hvordan skal man forholde sig efter operationen?

Bandagen kan sædvanligvis fjernes 2 dage efter operationen, mens de inderste plastre lades urørte indtil trådfjernelse. Det opererede område bør holdes højt de første 2-3 dage, hvilket kan være ret besværligt, hvis svulsten har siddet på benet. Man kan tage brusebad senest 2 dage efter operationen. Varme karbad skal undgås i 2-4 uger. Hvornår lettere træning kan påbegyndes, afhænger ligeledes af lokalisationen, men intensiv træning bør sædvanligvis vente 3-4 uger.

Hvornår kan man genoptage sit arbejde?

Det afhænger dels også af operationens lokalisation dels af arbejdets art. De fleste kan dog regne med at være arbejdsklare senest efter en uge.

Hvordan er forløbet bagefter?

Svaret på mikroskopien indløber sædvanligvis efter 10 dage, hvilket tit passer med tidspunktet for trådfjernelsen. Er det modermærkekræft man har fået fjernet, bør man følge et 5 års kontrolprogram, som udføres på et offentligt sygehus. Det kosmetiske resultat, dvs. hvor lidt skæmmende arrene bliver, kan først bedømmes efter cirka 6 måneder. Somme tider er der mulighed for forbedring af det kosmetiske resultat ved mindre korrigerende efteroperationer.

Der ydes støtte fra "Sygeforsikring danmark" og fra de fleste andre sygeforsikringer til operation for hudkræft. Vi gør opmærksom på, at behandlingen også udføres på offentlige hospitaler. Eneste forskel er at du på Aros Privathospital modsat et offentig sygehus kan forvente minimal ventetid samt har en garanti for at blive behandlet diskret og personligt af en speciallæge og af samme speciallæge i hele forløbet. Klik her for at læse mere om "Sygesikring danmark" >