Forstørrede mandler & kronisk halsbetændelse

Mandlerne er lokaliseret i svælget, mellem ganebuerne, og består hovedsageligt af lymfevæv. Sammen med lymfevæv andre steder i svælget, udgør de en del af immunforsvaret. Funktionen af mandlerne aftager gradvist i løbet af barne- og ungdomsårene, og kroppen vil være i stand til at bekæmpe virus og bakterier selvom mandlerne fjernes.

Forstørrede mandler kan forårsage søvnforstyrrelser i form af snorken og søvnapnø. Derudover kan mandlerne blive betændte, hvilket kan vise sig ved akut halsbetændelse eller som en mere kronisk tilstand med hyppigt tilbagevendende halssmerter, dårlig ånde og propper i mandlerne.

Halssmerter kan være tegn på alvorlig sygdom, herunder kræft, og bør derfor undersøges af en øre-næse-halslæge.

Undersøgelse

Ved undersøgelsen gennemgår vi sygdomsforløbet, og der foretages en øre- næse- halsundersøgelse, herunder en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube. På baggrund af dette identificeres årsagen og der udarbejdes en behandlingsplan.

Hvis denne indebærer en operation, informeres du nøje om typen af indgreb samt eventuelle risici og komplikationer forbundet med indgrebet.

Behandling

Behandlingen af forstørrede mandler eller kroniske mandelproblemer (mandelproppe, dårlig ånde etc) er ofte operativ. Ved operation foretages enten komplet fjernelse (tonsillectomi) eller delvis fjernelse (tonsillotomi) af mandlerne. Operationen foregår i fuld bedøvelse, via munden. Tonsillotomi anses for at være en mere skånsom metode og anvendes særligt hos børn med forstørrede mandler. Fjernelse af mandlerne er en tryg og sikker operation og komplikationer er sjældne.

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.